TRAMVAJOVÁ TRAŤ A PODCHOD V BRNĚNSKÉ ULICI PROCHÁZÍ REKONSTRUKCÍ


Aktuálně probíhá důležitá investice do městské dopravní infrastruktury v olomoucké městské části Nová Ulice. Jedná se o náročnou opravu tramvajové trati v Brněnské ulici a podchodu u frekventované zastávky Fakultní nemocnice.  V rámci kontrolního dne, kterého se zúčastnili zástupci vedení města i našeho dopravního podniku, bylo zjištěno, že stavební práce opravované tramvajové tratě probíhají dle harmonogramu, jen oprava podchodu si vyžádá opravy trvající o měsíc déle.

Rekonstrukce probíhá v úseku od oblouku tramvajové trati v Brněnské ulici až po zastávku Fakultní nemocnice. Společně s opravami trati se zároveň rozběhla i rekonstrukce obou podchodů, které vedou pod frekventovanou silnicí k fakultní nemocnici. „Rekonstrukci podchodu jsme záměrně naplánovali na období, kdy probíhají opravy tramvajové trati. Společnou koordinací stavebních prací se tak vyhýbáme dalším omezením na této jinak velmi vytížené tramvajové trati, směřují k fakultní nemocnici a na Novou Ulici,“ objasnil primátor Antonín Staněk.

„Podchod, který je v majetku města, byl vybudován v roce 1982. Je zřejmé, že začal postupně dosluhovat a z tohoto důvodu jsme naplánovali jeho velkou opravu. Rekonstrukcí prochází od června a výsledkem bude jeho nové zastřešení, opláštění, prosklení a osvětlení části s výstupem k fakultní nemocnici,“ popsal investiční náměstek Filip Žáček. Opravami aktuálně prochází nosné ocelové konstrukce zastřešení ramp a provádí se sanační práce na betonových plochách podchodu. „Dílčí prioritou stavebních prací je dokončení rekonstrukce ramp tramvajových zastávek ještě před ukončením výluky tramvajové trati,“ zdůraznil investiční náměstek Žáček.

Stavební práce probíhají dle harmonogramu, o čemž se zástupci vedení města i dopravního podniku přesvědčili v rámci kontrolního dne. Z technických důvodů se rekonstrukce každé koleje provádí zvlášť a v tomto okamžiku se dokončuje oprava koleje ve směru do centra.  „Aktuálně jsou již vyměněny poškozené pražce, jsou vloženy a svařeny kolejnice a začíná oprava druhé koleje směřující na Novou Ulici. Předpokládaný termín ukončení oprav je 28. srpna. Výluky jsme zároveň využili také k nátěru stožárů trakčního vedení,“ upřesnil technický náměstek Dopravního podniku města Olomouce Petr Kocourek.

Výluka tramvajového provozu je v Brněnské ulici plánována do 28. srpna 2018. Práce na samotném podchodu by měly skončit do 30. září. S investicí do podchodu pomůže městu i dotace ve výši až 10,9 milionu korun při celkových předpokládaných nákladech kolem 16 milionů korun.

Do oprav tramvajových tratí začalo město a dopravní podnik výrazně investovat v posledních třech letech. Letos prochází opravami tramvajové koleje u Okresního soudu včetně výhybkového zhlaví v Havlíčkově ulici a zmiňovaná tramvajová trať v Brněnské ulici. Dílčí opravy již má za sebou tramvajová trať na tř. Míru a koleje v Palackého ulici.

 

 

Všechny aktuality

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.