Obnova tramvajového vozového parku


Na základě plánu na obnovu vozového parku tramvají byly během čtvrtečního dopoledne do Dopravního podniku města Olomouce, a.s. dodány dvě nové modernizované tramvaje Vario LFR.S (LF = Low Floor = anglicky nízká podlaha).

 vario LF

 

Tramvaje typu Varia LFR.S vycházejí z tramvají T3, jsou však částečně nízkopodlažní. Varia mají otočné podvozky, což umožňuje rychlejší a plynulejší průjezd oblouky, které se nachází v centru města. Jako jediné z našich nízkopodlažních tramvají je možné Varia, právě díky otočným podvozkům, nasazovat na linky jedoucí přes historické jádro města.

vario VL

Se stejnými typy tramvají Vario LF se mohou naši cestující již běžně svézt několik let, rozdíl mezi nimi je pouze v plošině pro invalidy, která je v nových vozech výklopná na rozdíl od dřívějších typů vozů, ve kterých je plošina výsuvná. Nové tramvaje cestující poznají také podle designu interiéru, kde jsou nalepeny tapety s motivem panoramatu města Olomouce. Interiéry jsou zároveň ošetřeny speciální nanotechnologií, která má za cíl minimalizovat pachy a bakterie ve voze. Nákup těchto tramvají je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.
 
Do provozu budou zařazeny po provedení technicko-bezpečnostní zkoušky a předání průkazů způsobilosti dodavatelem. Předpokládáme, že vyjedou poslední týden v červnu. Budou mít evidenční čísla 246 a 247.
 
Další tramvaje, zbrusu nové, by pak do Olomouce měly dorazit koncem léta a na podzim. Bude jich osm a budou zcela nízkopodlažní. Tři budou umožňovat oboustranné odbavování cestujících.
 
 
 
Ve čtvrtek byly zároveň odvezeny tramvajové vozy T3 s ev. č. 136 a 143. Servisní vůz s evidenčním číslem 136 byl prodán soukromé osobě a odvezen do Čech. O druhý vůz nebyl zájem, a tak byl odvezen do kovošrotu.

 odvoz T3

Všechny aktuality

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.