Stanovisko SDP ČR k chystanému nařízení vlády o pracovní karanténě

Představitelé dopravních podniků vnímají pozitivně informace, že budou řidiči MHD zařazeni do krizové infrastruktury státu. Tím budou mít dopravní podniky v rukou nouzový nástroj v podobě tzv. pracovní karantény. Ta by měla za určitých podmínek umožnit nastoupit na směnu i takového zaměstnance, kterému vyšel pozitivní antigenní test, ale nepociťuje příznaky onemocnění covid-19, a to až do doby výsledku PCR testu.

„Pracovní karanténu ale vnímáme jako nástroj, který bychom využili pouze v situaci nejvyšší nouze a v takových vozech, které umožňují stoprocentní oddělení řidiče od cestujících.
V běžném provozu si ale neumíme představit, jak by potenciálně nakažení řidiči pracovali. Ve většině provozů není technicky možné oddělit pozitivní řidiče od těch negativních ať už v zázemí vozoven nebo na konečných, o střídání řidičů na trase nemluvě,“
 říká předseda Sdružení dopravních podniků ČR Tomáš Pelikán.

Dopravní podniky mají připravené krizové scénáře, kdy jsou schopni poslat do provozu
i zaměstnance, kteří normálně vykonávají jinou práci, ať už jde o dělníky, techniky či kancelářské profese, ale zároveň mají oprávnění na řízení některého z vozů MHD. V záloze mají připravené i brigádníky.

„Pokud by opravdu nastala situace, že budeme mít denně stovky tisíc nakažených lidí, pravděpodobně se sníží i poptávka po přepravě, takže jako logičtější scénář se nám jeví omezení provozu, než že bychom připustili kontakt pozitivně testovaného řidiče s cestujícími. Dopravní podniky po celou dobu pandemie dbají na zvýšenou očistu a dezinfekci ve vozidle, proto i v budoucnu budeme dělat maximum možného, abychom naše cestující nevystavili riziku nakažení nemocí covid-19,“ zdůraznil Tomáš Pelikán.

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.