Zastávka spojuje lidi. Díky výtvarníkům teď představuje i oceán, delfíny a další tvory a vztahy

Street art for pease and connection (nejen) pro Ukrajinu. Tak zněl název páteční a sobotní akce, při které nevídaným způsobem ožila autobusová zastávka na návsi v Holici. Dva zahraniční street-artoví umělci proměnili obyčejnou zastávku v umělecké dílo.
 

Foto: Zeměkoule, z.s.

Světově proslulý street art umělec a několikanásobný paralympijský vítěz Gregory Burns z USA vyzdobil s mladými lidmi z Olomouce a Ukrajiny autobusovou zastávku v místní části Holice. Spolu s ním se do akce zapojil i další street-artový výtvarník,Yosifu Jamie Chiu z Taiwanu. Návrhy murálů připravili nejprve  v prostorách pořádajícího mládežnického spolku Zeměkoule na Dolním náměstí 7.

Hlavní ideou obou murálů byla autobusová zastávka jako místo spojení lidí na cestách. Gregory Burns vyzdobil vnější část objektu, kolega z asijského ostrovního státu vyzdobil jeho interiér. Jaké jsou motivy? Spojení lidí a uvnitř příroda, živočichové, včelky, mravenci a delfíni, kteří znázorňují tuto komunitu a jejich komunikaci mezi sebou, soudržnost a sounáležitost, spojení.

Akci spolupořádanou komisí městské části Olomouc Holice zastupoval František Šváb a zástupci zapsaného spolku Zeměkoule, je také součástí letošního ročníku Street Art Festivalu Olomouc. V Holici se objevili i hejtman Josef Suchánek a zástupci z velvyslanectví USA v Praze. Do akce v Holici se zapojila řada dětí, čímž dílo získalo zajímavý společenský podtext.

Kdo je Gregory Burns, MFA.

Je to americký sportovec, malíř, autor, motivační řečník a člen Art of the Olympians. Jako závodní plavec reprezentoval USA na paralympijských hrách v letech 1992, 1996 a 2000, kde vyhrál dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili; vytvořil pět světových rekordů a řadu amerických rekordů.

Jeho obrazy byly vystaveny na více než 80 samostatných výstavách a skupinových výstavách v 15 různých zemích; Burns provedl 40 programů Artist-in-Residence po celém světě. Je držitelem ceny Sportovní akademie Spojených států za rok 2016 (malíř). Jako autor vydal Burns tři knihy. Jako motivační řečník inspiroval Burns tisíce dospělých a dětí a zároveň pokrývá širokou škálu zájmů, jako je sport, umění, motivace, duševní pohoda, obchod, kultura a kreativita.

Foto: Zeměkoule, z.s.

Foto: Zeměkoule, z.s.

 

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.