Cestující si aplikaci DPMO oblíbili, prodalo se přes ni už více než čtvrt milionu jízdenek

V prosinci 2020 spustil Dopravní podnik města Olomouce, a.s. aplikaci pro nákup jízdenek. Cestující si prostřednictvím služby mohou koupit jednorázovou nebo jednodenní elektronickou jízdenku a to ve variantě občanské i zlevněné jízdné. V nabídce je také doklad pro přepravu psa nebo objemného zavazadla.

ilustrace

Do provozu byla aplikace DPMO uvedena na konci roku 2020. Aktuálně evidujeme více než 20 tisíc aktivních uživatelů, kteří si v aplikaci zakoupili přes 284 tisíc jízdních dokladů. „Od spuštění služby je vidět neustálý nárůst počtu zakoupených jízdních dokladů prostřednictvím aplikace. Platby realizované v mobilní aplikaci DPMO společně s dalšími nabízenými aplikacemi DoKapsy od ČSOB nebo SEJF a SMS jízdenkami dosahují již 45% objemu tržeb za základní nebo 1denní jízdenky.“ sdělil předseda představenstva DPMO, a.s. Jaroslav Michalík.

Výhodou oproti SMS jízdence je možnost nákupu zlevněných jízdních dokladů pro děti nebo studenty a jednodenních jízdenek. Přes mobilní aplikaci zaplatí cestující pouze cenu jízdného, u Premium SMS jízdenek zaplatí zákazník navíc i odeslanou žádost o jízdenku podle ceníku za SMS u svého operátora. „Ve statistikách vidíme, že část cestujících, kteří dříve kupovali SMS jízdenky, nyní využívá právě aplikaci,“ upřesnil vedoucí přepravně-tarifního odboru DPMO, a.s. Roman Tříska.

Díky aplikaci klesá i prodej papírových jízdenek v automatech, v síti smluvních prodejců a v doplňkovém prodeji u řidičů. „Oproti průměrným měsíčním údajům z roku 2020 zaznamenáváme aktuální pokles prodeje papírových jízdenek až o 20 procent a vidíme, že tito cestující si zvykli kupovat doklady přes aplikaci. Jízdenku zaplatí jednoduše on-line a nemusí přemýšlet, zda jedou ze zastávky, kde je k dispozici automat na jízdenky a jestli u sebe mají drobné,“ doplnil Jaroslav Michalík.

Kromě nákupu jízdenek je cestujícím v aplikaci k dispozici také přehled aktualit z provozu. Dozví se tak například o změnách jízdních řádů nebo o mimořádných zpožděních. Aplikace DPMO je pro mobilní telefony zdarma ke stažení z App Store nebo Google Play. Platby za jízdenky je možné provádět prostřednictvím platební brány s možností uložení platební karty pro pozdější automatickou platbu na klik nebo prostřednictvím Apple Pay.

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.