Na Šotodays se do Brna sjeli fanoušci MHD z celé republiky

Sobota 23. září byla svátkem pro fanoušky veřejné dopravy. V Brně se pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) konal nultý ročník Šotodays, neboli celorepublikový sraz fanoušků MHD. Do akce se zapojily dopravní podniky z Brna, Českých Budějovic, Karlových Varů, Olomouce, Opavy, Ostravy, Pardubic, Plzně, Prahy a Zlína. Partnerem akce byl výrobce autobusů SOR Libchavy.

 

Stovky lidí se v 11 hodin sešly na brněnském výstavišti, kam se z celé republiky sjelo 11 autobusů MHD. Zájemci, kteří také přijeli z celé republiky, si je mohli prohlédnout nebo vyfotit, v některých autobusech si mohli zakoupit i dopravácké suvenýry. Autobusy se ve 12 hodin vydaly na Barevnou jízdu centrem Brna. Autobusový konvoj budil velkou pozornost přihlížejících ve všech částech města, kterými projížděl. Autobusy byly pak nasazeny na speciální Barevnou linku, na které přepravily od 13 do 17 hodin necelé dva tisíce lidí. V ulicích města po celé délce trasy postávaly hloučky šotoušů, kteří se snažili ulovit co nejlepší snímky z této netradiční jízdy. 

„Naším cílem bylo uspořádat akci pro šotouše, tedy nadšence do městské hromadné dopravy, z celé republiky. Volba padla na Brno a s pokorou můžeme říct, že nultý ročník se vydařil nad naše očekávání. Reakce návštěvníků byly téměř výhradně pozitivní, už teď ale máme spoustu nápadů, co by šlo udělat příště lépe. Doufám, že se v rámci SDP ČR shodneme i s ostatními dopravními podniky, že má smysl v této aktivitě pokračovat, aby se ze Šotodays stala tradice,“ zhodnotil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek, který je zároveň místopředsedou SDP ČR.

Přehlídka autobusů na Šotodays byla opravdu rozmanitá – od miniaturního olomouckého Solarisu Urbino, přes pardubický vůz autoškoly Karosa nebo pražský či plzeňský 18metrový kloubový autobus. Pro šotouše i náhodné kolemjdoucí byl velkou atrakcí ikonický ostravský doubledecker Scania. „Těší nás, že tyrkysový doubledecker DPO tolik zazářil a udělal radost cestujícím i mimo Ostravu. Akce se vydařila a těšíme se na další ročníky, věříme že i v Ostravě,“řekl generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys, který působí také jako člen předsednictva SDP ČR a Šotodays se osobně účastnil.

Svátek dopravních nadšenců završila večerní Šotodays Afterparty, na kterou přišlo 250 lidí. Slavnostního zahájení se ujala primátorka města Brna paní Markéta Vaňková. Setkáním ve vozovně v Pisárkách provázel herec a moderátor Václav Kopta, který je sám velkým fanouškem vozů MHD. Vyzpovídal třeba řidičku tramvaje z pražského dopravního podniku Karolínu Hubkovou, která nedávno vydala knihu Deník tramvajačky. Na podium si pozval také tři legendy MHD – Václava Filipa, dlouholetého řidiče z Dopravního podniku města České Budějovice, Ivana Nedělku, bývalého vedoucího dopravního odboru Dopravního podniku města Brna, a technika z Plzeňských městských dopravních podniků Jiřího Trnku, který řídí tramvaj, autobus i trolejbus. Svou cestu za dopravní exotikou popsal v šotocestopisu Jiří Černý, zakladatel brněnského webu pro šotouše BMHD.cz. Večer zakončil Vašek Kopta povídáním s ředitelem hostujícího DPMB Milošem Havránkem o retrosbírce vozidel MHD, která mapuje historii brněnské městské hromadné dopravy.

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.