Stavba tramvajové tratě je odložena

 

Olomoucká radnice kvůli očekávanému propadu příjmů rozpočtu, který souvisí s epidemií koronaviru, odložila na neurčito stavbu další části tramvajové trati za stovky milionů z centra města na sídliště Nové Sady. "Projekt je nyní ve stadiu dlouhodobé hibernace," řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Nový úsek trati se měl podle původních plánů začít stavět letos na jaře a dokončen měl být v závěru roku 2021. Výběrové řízení na tuto stavební zakázku vypsala radnice loni v létě. Odhadovaná cena zakázky bez DPH činila bezmála 390 milionů korun, přičemž 85 procent investice má pokrýt dotace z evropských fondů.

Tendr na stavbu tramvajové trati ale nakonec nebyl dokončen a osud investičního projektu bude podle Majora záviset na vývoji rozpočtu v dalších letech, který lze zatím těžko odhadnout. "Čekáme na informace, jaký dopad to (epidemie koronaviru) bude mít příští rok co se týče výnosů z rozpočtového určení daní," upozornil Major.

Rozpočet Olomouce bude už letos na straně příjmů výrazně nižší, než se původně předpokládalo. Primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) řekl, že podle aktuálních odhadů budou příjmy města zhruba o 200 až 250 milionů korun nižší, čemuž bude nutné přizpůsobit městský rozpočet.

Druhou velkou letošní investici, kterou je rekonstrukce ulice 8. května, radnice nepozastavila. Stavba je od začátku dubna v plném proudu. Oprava ulice, po které vede tramvajová trať, přijde téměř na 75 milionů korun a měla by skončit v závěru letošního roku.

Olomoučtí radní ale rozhodli o zastavení projektové přípravy a odložení realizace některých plánovaných projektů a oprav. Rozhodnutí se týká například rekonstrukcí komunikací v ulicích Legionářská, Studentská a Šantova, stavby některých cyklostezek, budování autobusové zastávky a točny v Chomoutově či rozšíření kapacity mateřské školy Střední Novosadská.

Zdroj: ČT24

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.