Nová tramvajová trať v Olomouci se nakonec může stavět. Peníze budou i na stadion

Dostavba tramvajové trati na Nové Sady v Olomouci se nakonec kvůli koronavirové krizi rušit nemusí. Město nedávno oznámilo, že na stavbu za stovky milionů korun nebude mít peníze, nakonec se ale ukázalo, že pandemie nezasáhla rozpočet tak, jak se vedení Olomouce na jaře obávalo. Díky náhradám za vládou schválenou podporu pro živnostníky se může podle původního plánu opravit i zimní stadion. 

Dovést tramvaje na okraj jednoho z nejlidnatějších sídlišť v Olomouci se podařilo v roce 2013. Šlo o nejnákladnější část stavby, protože bylo nutné vybudovat dva mosty a také překonat rušnou Velkomoravskou ulici, která slouží jako hlavní průtah městem.

Tramvajová trať je provizorně ukončena na Trnkově ulici takzvanou úvratí, jelikož v této lokalitě nebylo kvůli nedostatku místa možné vybudovat klasickou točnu. Dopravní podnik města Olomouce musel kvůli tomu nakoupit několik nových tramvají s odbavováním cestujících na obou stranách. 

Se stavbou trati, která měla tramvaje dovést do centra Nových Sadů přes Zikovu až na Schweitzerovu ulici, se mělo začít už letos. Olomouc na to měla přislíbenou evropskou dotaci, která měla pokrýt až 75 procent nákladů. Dříve kvůli stavbě dokonce odkoupila dům, který nové trati stojí v cestě a bude se muset zbourat. 

Zmrazení stavby kvůli covidu?

Vedení města na jaře oznámilo, že kvůli pandemii nebude mít na stavbu druhé etapy peníze. Nakonec se ale ukázalo, že koronavirus olomoucký rozpočet příliš nezasáhne, a přípravy na stavbu tak mohou pokračovat. 

„Bylo by v podstatě hloupostí, abychom tuto investici nerealizovali, protože tak výhodné podmínky už nikdy nebudou,“ řekl pro ČT náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS). Druhá etapa stavby by měla stát až 490 milionů korun. Evropská dotace má představovat téměř 317 milionů. 

Major uvedl, že samotná realizace by měla začít až v příštím roce. Na podzim se má podle něj uskutečnit veřejná soutěž na zhotovitele stavby. „My jsme opravdu v březnu vůbec netušili, co se bude dít, jaké budou důsledky té pandemické situace. Proto jsme v obavách o městský rozpočet tuto investici zastavili,“ řekl.

Peníze budou i na zimní stadion

Letos na jaře byla velmi nejasná situace i ohledně zimního stadionu v Olomouci, který je už dlouhá léta ve velmi špatném stavu. Hrozilo, že pokud by se neopravila střecha stadionu, byl by extraligový hokej v Olomouci a další akce v budově ohroženy. 

„Ta střecha, která se nachází nad naší ,plecharénou‘, opravdu je už mnoho desítek let za hranicí své životnosti, a znalecký posudek nám to potvrdil. V příštím roce, v průběhu extraligové přestávky, vyměníme střechu našeho zimního stadionu. Vybrali jsme variantu za nějakých 65 milionů korun,“ uvedl primátorův náměstek.  

Major připomněl, že kdyby se střecha neopravila, mohlo by to narušit statiku celého objektu. „Nedá se predikovat, jestli by se třeba za dva roky ještě v Olomouci hrála extraliga,“ doplnil. 

Rozpočet se výrazně nemění

Olomouc přišla kvůli pandemii koronaviru o značnou část příjmů. Například provozovatelům různých podniků ve městě odpustila od dubna do června nájem. Od provozovatelů restauračních zahrádek město zase nevybírá poplatky za zábor prostranství. Kvůli těmto dvěma podporám přijde město o zhruba pět milionů.

Schválený rozpočet Olomouce pro rok 2020
Schválený rozpočet Olomouce pro rok 2020
Zdroj: ČT24

 

„Největší rozsah výpadku byl u rozpočtového určení daní, to znamená podílu, který má město na celostátně vybraných daních. Tam ten výpadek činil v součtu 130 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně). 

Chybějící peníze v rozpočtu nakonec nahradila kompenzace od státu – jde celkem o 1200 korun na každého obyvatele, kterých má Olomouc sto tisíc. I navzdory koronaviru tak má reálný rozpočet vypadat skoro tak, jak se pro letošek počítalo. Schodek ve výši 150 milionů už růst nemá.

 Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3171711-nova-tramvajova-trat-v-olomouci-se-nakonec-muze-stavet

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.