Ikonické tramvaje T3 slaví šedesát let, v Olomouci dál patří k oporám MHD

Ikonické tramvaje T3 slaví šedesát let, v Olomouci dál patří k oporám MHD

 
Ikonická tramvaj T3 s typickými kulatými světly, kterou jezdily a stále jezdí generace Olomoučanů, slaví 60. výročí od chvíle, kdy si první dopravní podnik převzal její prototyp. Stalo se tak 3. listopadu 1960 v Praze, legendární „té trojky“ se pak rozšířily i do dalších měst v Československu i v zahraničí.
Olomoucký dopravní podnik nadále využívá tramvaje T3, které nyní slaví 60....

Olomoucký dopravní podnik nadále využívá tramvaje T3, které nyní slaví 60. výročí od převzetí prototypu prvním dopravcem. Konkrétně v Olomouci jezdí 18 vozů v modernizované verzi T3 R. P. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

U zrodu tramvaje T3 stáli hlavní konstruktér Antonín Honzík a designér František Kardaus. Právě jemu tyto vozy vděčí za svůj nezaměnitelný vzhled.

Tramvaje vyráběné pražskou ČKD v závodě Tatra Smíchov vycházely z předchozího typu Tatra T2. Na svoji dobu byly velmi moderní, a to díky použitým materiálům - plastům a laminátu. Od roku 1964 se do nich montovaly typické sedačky ze sklolaminátu, které podle mnohých cestujících poskytovaly dodnes nepřekonanou míru pohodlí.

Olomoucké tramvaje T3

Olomoucký dopravní podnik nadále využívá tramvaje T3, které nyní slaví 60. výročí od převzetí prototypu prvním dopravcem. Konkrétně v Olomouci jezdí 18 vozů v modernizované verzi T3 R. P.
Pohled do kabiny řidiče v modernizované tramvaji T3 R. P., které používá olomoucký dopravní podnik.
Interiér modernizované tramvaje T3 R. P., které používá olomoucký dopravní podnik.
Olomoucký dopravní podnik nadále využívá tramvaje T3, které nyní slaví 60. výročí od převzetí prototypu prvním dopravcem. Konkrétně v Olomouci jezdí 18 vozů v modernizované verzi T3 R. P.

„Té trojky“ se vyráběly v pražském podniku až do devadesátých let a vzniklo jich přibližně 14 tisíc, což je řadí k nejpočetněji vyrobeným tramvajovým vozům na světě. Osmnáct jich dodnes má ve své flotile i Dopravní podnik města Olomouce (DPMO), byť už ve zmodernizované verzi T3 R. P.

 

„Tvoří 26,5 procenta našeho vozového parku tramvají, což představuje 18 vozů. Snažíme se v co největší míře vypravovat nízkopodlažní vozy, ale v pracovní dny stále posíláme běžně do provozu i zmodernizované tramvaje typu T3. Ve dnech pracovního klidu pak pouze výjimečně,“ přiblížila mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

Dopravce chce vozy vyřadit. Kdy to bude, je ale nejasné

Olomoucký dopravní podnik nechal tramvaje zmodernizovat v letech 2000 až 2007. Kromě výměny napájecí soustavy spočívala modernizace rovněž v nahrazení typických sedaček čalouněnými, které jsou navíc ukotveny do bočnice vozu místo do podlahy, což usnadňuje čištění tramvaje. Kromě toho přibyla na podlaze protiskluzová vrstva a dále digitální informační panely.

Ani to ale nemohlo T3 zbavit jejího největšího neduhu, jímž je z pohledu mnoha cestujících fakt, že není nízkopodlažní. I proto je jasné, že je jen otázkou času, než se DPMO posledních exemplářů zbaví. Cílem olomouckého dopravce je stav, kdy po městě budou jezdit jen nízkopodlažní soupravy.

Kdy k tomu dojde, ovšem zatím není jasné. „Současná situace, především ta finanční, tomu příliš nenahrává. Momentálně tak nedokážeme odhadnout, kdy se nám podaří výměna všech vozů T3 R. P. za modernější,“ uvedla Krčová.

Vyřazení tramvají by přitom podle ní uvítali i někteří z řidičů. „V letních měsících části z nich v tramvaji chybí klimatizace kabiny,“ vysvětlila mluvčí.

 
 
Autoři: ČT

Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-tramvaje-t3-vyroci-dopravni-podnik.A201103_579583_olomouc-zpravy_stk

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.